Növényházi hajtatás - Salátatermesztés különböző termesztőközegekben – Óraterv

Terv típusa
Projektterv
Szektor
Mezőgazdaság, erdészet, halászat és állategészségügy
Témakör, tanulási terület
Növényházi hajtatás
Szakmai tantárgy(ak)
Évfolyam
Fejlesztendő kompetenciák, készségek
Kommunikáció és együttműködés
Kritikus gondolkodás és problémamegoldás
Fejlesztendő szakmai kompetenciák, készségek
együttműködés,
Módszer, tanulásszervezési
csoportmunka
Közoktatási tantárgy(ak)
Tanulási, fejlesztési célok
A projekt végére a tanulók képesek lesznek a salátapalántát különböző termesztőközegben nevelni.
Fogalmak
hajtatás, saláta, termesztőközeg
Szükséges eszközök
szaporítótálca, salátamag, termesztőközegek: tőzeg, kőgyapot, perlit, virágföld, ...
Időtartam
8 hét
Óra előtt vagy projekthez kiadott anyagok

1. Fázis: Bevezetés és tervezés (1. hét)

Célok meghatározása: Ismerjük meg a salátatermesztés alapjait és a különböző termesztőközegeket.

Csoportok kialakítása: Osztás 12 főt 3-4 fős kisebb csoportokra, ahol egy-egy egy termesztőközeggel fog csoport foglalkozni.

  1. csoport: virágföld
  2. csoport: tőzeg
  3. csoport: kőgyapot
  4. csoport: perlit

    Kutatási feladatok megadása: Minden csoport kutassa körül a saját termesztőközegének előnyeit, hátrányait, a szükséges berendezéseket és a legtöbbet használt salátatípusokat.

Az óra / projekt bevezető része, előkészítése

2. Fázis: Kutatás és előkészítés (2-3. hét)

Információgyűjtés: Csoportok készítsenek előadásokat vagy posztereket a saját termesztőközegükről, amit a projekt végén bemutatnak.

Megbeszélés és tervezés: Minden csoport készít egy ütemtervet a termesztéshez, amely tartalmazza a vetési időpontokat, szükséges anyagokat és a gondozás ütemezését.

Az óra / projekt megvalósítása

3. Fázis: Növénytermesztés (4-6. hét)

Magvetés: A választott termesztőközegben minden csoport elkezdi a salátamagok vetését.

Minden csoport kíséri a növekedési folyamatokat, és dokumentálja a változásokat.

Gondozási feladatok: Minden csoport:

Öntözi a növényeket

Ellenőrzi a tápanyagellátottságot

Változtatja a környezeti feltételeket (pl. hőmérséklet, páratartalom)

4. Fázis: Érés és betakarítás (7. hét)

Betakarítási időszak: Minden csoport megkezdi a saláták betakarítását, ha elérik a megfelelő méretet és érettséget.

Zöldségfeldolgozás: Beszéljünk a betakarított saláták tárolási és felhasználási módjairól.

Tananyag készítéséhez használt alkalmazás
Google Tanterem
Értékelési terv

5. Fázis: Prezentáció és értékelés (8. hét)

Csoportos prezentációk: Minden csoport 10-15 perces prezentációt tart a bemutatott termesztőközegről, a termesztési tapasztalatról, a növények fejlődéséről és a betakarításról.

Tapasztalatok megosztása: Közönségi fórum a tanulságokról, az esetleges problémákról és a megoldásról.

Összefoglalás: A projekt végén közösen értékeljük a tapasztalatokat, a csoportmunkát és a termesztés sikerességét.