Növényházi hajtatás - Salátatermesztés különböző termesztőközegekben – Óraterv

Terv típusa
Projektterv
Bővebb szakterület
Mezőgazdaság és erdészet
Témakör, tanulási terület
Növényházi hajtatás
Szakmai tantárgy(ak)
Évfolyam
Fejlesztendő "puha" kompetenciák, készségek
Kommunikáció és együttműködés
Kritikus gondolkodás és problémamegoldás
Feljesztendő szakmai/tantárgyi készségek
együttműködés,
Tanítási, tanulásszervezési módszer
csoportmunka
Közismereti tantárgy(ak)
Tanulási, fejlesztési célok
A projekt végére a tanulók képesek lesznek a salátapalántát különböző termesztőközegben nevelni.
Fogalmak
hajtatás, saláta, termesztőközeg
Szükséges eszközök
szaporítótálca, salátamag, termesztőközegek: tőzeg, kőgyapot, perlit, virágföld, ...
Időtartam
8 hét
Előre kiadott anyagok

1. Fázis: Bevezetés és tervezés (1. hét)

Célok meghatározása: Ismerjük meg a salátatermesztés alapjait és a különböző termesztőközegeket.

Csoportok kialakítása: Osztás 12 főt 3-4 fős kisebb csoportokra, ahol egy-egy egy termesztőközeggel fog csoport foglalkozni.

  1. csoport: virágföld
  2. csoport: tőzeg
  3. csoport: kőgyapot
  4. csoport: perlit

    Kutatási feladatok megadása: Minden csoport kutassa körül a saját termesztőközegének előnyeit, hátrányait, a szükséges berendezéseket és a legtöbbet használt salátatípusokat.

Bevezető rész, előkészítés

2. Fázis: Kutatás és előkészítés (2-3. hét)

Információgyűjtés: Csoportok készítsenek előadásokat vagy posztereket a saját termesztőközegükről, amit a projekt végén bemutatnak.

Megbeszélés és tervezés: Minden csoport készít egy ütemtervet a termesztéshez, amely tartalmazza a vetési időpontokat, szükséges anyagokat és a gondozás ütemezését.

Megvalósítás részletes tervezése

3. Fázis: Növénytermesztés (4-6. hét)

Magvetés: A választott termesztőközegben minden csoport elkezdi a salátamagok vetését.

Minden csoport kíséri a növekedési folyamatokat, és dokumentálja a változásokat.

Gondozási feladatok: Minden csoport:

Öntözi a növényeket

Ellenőrzi a tápanyagellátottságot

Változtatja a környezeti feltételeket (pl. hőmérséklet, páratartalom)

4. Fázis: Érés és betakarítás (7. hét)

Betakarítási időszak: Minden csoport megkezdi a saláták betakarítását, ha elérik a megfelelő méretet és érettséget.

Zöldségfeldolgozás: Beszéljünk a betakarított saláták tárolási és felhasználási módjairól.

Tananyagkészítéshez és az órai munkához használt alkalmazás
Google Tanterem
Értékelési terv

5. Fázis: Prezentáció és értékelés (8. hét)

Csoportos prezentációk: Minden csoport 10-15 perces prezentációt tart a bemutatott termesztőközegről, a termesztési tapasztalatról, a növények fejlődéséről és a betakarításról.

Tapasztalatok megosztása: Közönségi fórum a tanulságokról, az esetleges problémákról és a megoldásról.

Összefoglalás: A projekt végén közösen értékeljük a tapasztalatokat, a csoportmunkát és a termesztés sikerességét.