Növényházi hajtatás - Salátatermesztés különböző termesztőközegekben – lesson / project plan

Type of lesson / project plan
Project plan
Sector
Mezőgazdaság, erdészet, halászat és állategészségügy
Topic, learning area
Növényházi hajtatás
Vocational subject(s)
Competencies, skills to be developed
Kommunikáció és együttműködés
Kritikus gondolkodás és problémamegoldás
Professional competencies, skills to be developed
együttműködés,
Teaching method
csoportmunka
General subject(s)
Learning and development goals
A projekt végére a tanulók képesek lesznek a salátapalántát különböző termesztőközegben nevelni.
Concepts
hajtatás, saláta, termesztőközeg
Required tools
szaporítótálca, salátamag, termesztőközegek: tőzeg, kőgyapot, perlit, virágföld, ...
Duration
8 hét
Materials released before class or for a project

1. Fázis: Bevezetés és tervezés (1. hét)

Célok meghatározása: Ismerjük meg a salátatermesztés alapjait és a különböző termesztőközegeket.

Csoportok kialakítása: Osztás 12 főt 3-4 fős kisebb csoportokra, ahol egy-egy egy termesztőközeggel fog csoport foglalkozni.

  1. csoport: virágföld
  2. csoport: tőzeg
  3. csoport: kőgyapot
  4. csoport: perlit

    Kutatási feladatok megadása: Minden csoport kutassa körül a saját termesztőközegének előnyeit, hátrányait, a szükséges berendezéseket és a legtöbbet használt salátatípusokat.

Introductory part and preparation of the lesson / project plan

2. Fázis: Kutatás és előkészítés (2-3. hét)

Információgyűjtés: Csoportok készítsenek előadásokat vagy posztereket a saját termesztőközegükről, amit a projekt végén bemutatnak.

Megbeszélés és tervezés: Minden csoport készít egy ütemtervet a termesztéshez, amely tartalmazza a vetési időpontokat, szükséges anyagokat és a gondozás ütemezését.

Implementation of the lesson / project plan

3. Fázis: Növénytermesztés (4-6. hét)

Magvetés: A választott termesztőközegben minden csoport elkezdi a salátamagok vetését.

Minden csoport kíséri a növekedési folyamatokat, és dokumentálja a változásokat.

Gondozási feladatok: Minden csoport:

Öntözi a növényeket

Ellenőrzi a tápanyagellátottságot

Változtatja a környezeti feltételeket (pl. hőmérséklet, páratartalom)

4. Fázis: Érés és betakarítás (7. hét)

Betakarítási időszak: Minden csoport megkezdi a saláták betakarítását, ha elérik a megfelelő méretet és érettséget.

Zöldségfeldolgozás: Beszéljünk a betakarított saláták tárolási és felhasználási módjairól.

Used digital devices
Google Tanterem
Evaluation plan

5. Fázis: Prezentáció és értékelés (8. hét)

Csoportos prezentációk: Minden csoport 10-15 perces prezentációt tart a bemutatott termesztőközegről, a termesztési tapasztalatról, a növények fejlődéséről és a betakarításról.

Tapasztalatok megosztása: Közönségi fórum a tanulságokról, az esetleges problémákról és a megoldásról.

Összefoglalás: A projekt végén közösen értékeljük a tapasztalatokat, a csoportmunkát és a termesztés sikerességét.