Növényházi hajtatás - Salátatermesztés különböző termesztőközegekben – lesson / project plan

Plantyp
Projektplan
Bereich
Mezőgazdaság, erdészet, halászat és állategészségügy
Thema, Lernbereich
Növényházi hajtatás
Berufsbezogene Fächer
Klasse
Kompetenzen, zu entwickelnde Fähigkeiten
Kommunikáció és együttműködés
Kritikus gondolkodás és problémamegoldás
Berufliche Kompetenzen, zu entwickelnde Fähigkeiten
együttműködés,
Unterrichtsmethode
csoportmunka
Allgemeine(s) Fach,Fächer
Lern- und Entwicklungsziele
A projekt végére a tanulók képesek lesznek a salátapalántát különböző termesztőközegben nevelni.
Konzepte
hajtatás, saláta, termesztőközeg
Erforderliche Werkzeuge
szaporítótálca, salátamag, termesztőközegek: tőzeg, kőgyapot, perlit, virágföld, ...
Dauer
8 hét
Vorab veröffentlichte Projektmaterialien

1. Fázis: Bevezetés és tervezés (1. hét)

Célok meghatározása: Ismerjük meg a salátatermesztés alapjait és a különböző termesztőközegeket.

Csoportok kialakítása: Osztás 12 főt 3-4 fős kisebb csoportokra, ahol egy-egy egy termesztőközeggel fog csoport foglalkozni.

  1. csoport: virágföld
  2. csoport: tőzeg
  3. csoport: kőgyapot
  4. csoport: perlit

    Kutatási feladatok megadása: Minden csoport kutassa körül a saját termesztőközegének előnyeit, hátrányait, a szükséges berendezéseket és a legtöbbet használt salátatípusokat.

Einführungsteil und Vorbereitung des Unterrichts- / Projektplans

2. Fázis: Kutatás és előkészítés (2-3. hét)

Információgyűjtés: Csoportok készítsenek előadásokat vagy posztereket a saját termesztőközegükről, amit a projekt végén bemutatnak.

Megbeszélés és tervezés: Minden csoport készít egy ütemtervet a termesztéshez, amely tartalmazza a vetési időpontokat, szükséges anyagokat és a gondozás ütemezését.

Umsetzung des Unterrichts / Projektplans

3. Fázis: Növénytermesztés (4-6. hét)

Magvetés: A választott termesztőközegben minden csoport elkezdi a salátamagok vetését.

Minden csoport kíséri a növekedési folyamatokat, és dokumentálja a változásokat.

Gondozási feladatok: Minden csoport:

Öntözi a növényeket

Ellenőrzi a tápanyagellátottságot

Változtatja a környezeti feltételeket (pl. hőmérséklet, páratartalom)

4. Fázis: Érés és betakarítás (7. hét)

Betakarítási időszak: Minden csoport megkezdi a saláták betakarítását, ha elérik a megfelelő méretet és érettséget.

Zöldségfeldolgozás: Beszéljünk a betakarított saláták tárolási és felhasználási módjairól.

Verwendete Anwendungen
Google Tanterem
Evaluierungsplan

5. Fázis: Prezentáció és értékelés (8. hét)

Csoportos prezentációk: Minden csoport 10-15 perces prezentációt tart a bemutatott termesztőközegről, a termesztési tapasztalatról, a növények fejlődéséről és a betakarításról.

Tapasztalatok megosztása: Közönségi fórum a tanulságokról, az esetleges problémákról és a megoldásról.

Összefoglalás: A projekt végén közösen értékeljük a tapasztalatokat, a csoportmunkát és a termesztés sikerességét.