Növényházi hajtatás - Salátatermesztés különböző termesztőközegekben – piani di lezione e project task completati

Tipologia di piano
Piano di progetto
Settore
Mezőgazdaság, erdészet, halászat és állategészségügy
Argomento / Materia
Növényházi hajtatás
Materie tecniche/professionali
Competenze e abilità da sviluppare
Kommunikáció és együttműködés
Kritikus gondolkodás és problémamegoldás
Competenze e abilità professionali da sviluppare
együttműködés,
Metodo didattico
csoportmunka
Materie di interesse generale
Obiettivi di apprendimento
A projekt végére a tanulók képesek lesznek a salátapalántát különböző termesztőközegben nevelni.
Concetti
hajtatás, saláta, termesztőközeg
Strumenti necessari
szaporítótálca, salátamag, termesztőközegek: tőzeg, kőgyapot, perlit, virágföld, ...
Durata
8 hét
Materials to be shared before the lesson/project task

1. Fázis: Bevezetés és tervezés (1. hét)

Célok meghatározása: Ismerjük meg a salátatermesztés alapjait és a különböző termesztőközegeket.

Csoportok kialakítása: Osztás 12 főt 3-4 fős kisebb csoportokra, ahol egy-egy egy termesztőközeggel fog csoport foglalkozni.

  1. csoport: virágföld
  2. csoport: tőzeg
  3. csoport: kőgyapot
  4. csoport: perlit

    Kutatási feladatok megadása: Minden csoport kutassa körül a saját termesztőközegének előnyeit, hátrányait, a szükséges berendezéseket és a legtöbbet használt salátatípusokat.

Introduzione e preparazione della lezione / project task

2. Fázis: Kutatás és előkészítés (2-3. hét)

Információgyűjtés: Csoportok készítsenek előadásokat vagy posztereket a saját termesztőközegükről, amit a projekt végén bemutatnak.

Megbeszélés és tervezés: Minden csoport készít egy ütemtervet a termesztéshez, amely tartalmazza a vetési időpontokat, szükséges anyagokat és a gondozás ütemezését.

Realizzazione della lezione / project task

3. Fázis: Növénytermesztés (4-6. hét)

Magvetés: A választott termesztőközegben minden csoport elkezdi a salátamagok vetését.

Minden csoport kíséri a növekedési folyamatokat, és dokumentálja a változásokat.

Gondozási feladatok: Minden csoport:

Öntözi a növényeket

Ellenőrzi a tápanyagellátottságot

Változtatja a környezeti feltételeket (pl. hőmérséklet, páratartalom)

4. Fázis: Érés és betakarítás (7. hét)

Betakarítási időszak: Minden csoport megkezdi a saláták betakarítását, ha elérik a megfelelő méretet és érettséget.

Zöldségfeldolgozás: Beszéljünk a betakarított saláták tárolási és felhasználási módjairól.

Applicazioni utilizzate
Google Tanterem
Programma di valutazione

5. Fázis: Prezentáció és értékelés (8. hét)

Csoportos prezentációk: Minden csoport 10-15 perces prezentációt tart a bemutatott termesztőközegről, a termesztési tapasztalatról, a növények fejlődéséről és a betakarításról.

Tapasztalatok megosztása: Közönségi fórum a tanulságokról, az esetleges problémákról és a megoldásról.

Összefoglalás: A projekt végén közösen értékeljük a tapasztalatokat, a csoportmunkát és a termesztés sikerességét.