Módszer típusa
Kreatív technikák
Rövid összefoglalás
A SWOT egy stratégiai tervezési technika. Az erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek azonosítására használják a szervezetek fejlesztése érdekében.
A módszer kifejtése

A SWOT-elemzést egy egyszerű 2 x 2-es mátrix segítségével végezhetünk. Minden egyes cella egy helyzet, probléma vagy célkitűzés egy-egy aspektusát (erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek) jelöli.

Minden egyes cella az adott téma egy aspektusát képviseli: erősségek, gyengeségek, lehetőségek és veszélyek. Az erősségek és gyengeségek belső kérdéseknek tekintendők, amelyek a szervezet belső környezetéből és működéséből erednek, míg a lehetőségek és veszélyek külső tényezőktől függenek. A mátrixot fokozatosan, celláról cellára haladva is kitölthetjük, vagy megkereshetjük egyszerre mind a négy szempontot egy-egy elem esetében, majd áttérünk a következő elemre.

swot
A módszer előnyei
  • Gyorsan és könnyen elvégezhető, mivel egy világos és egyszerű mátrix kitöltésével történik.
  • Segít megérteni a jelenlegi állapotot és a jövő kezelésének módját is.
  • Bármilyen területen alkalmazható, ezért széles körben használják.
A módszerrel kapcsolatos kihívások, buktatók és azok kezelése

A SWOT csak kiindulópontként szolgál és önmagában nem képes megmutatni a vezetőknek, hogyan érjenek el versenyelőnyt, különösen egy gyorsan változó környezetben.

Ha valaki egyetlen erősséggel, pl. a költségkontrollal van elfoglalva, elhanyagolhatja a gyengeségeit, mint pl. a termékminőséget.

Nem biztosít mechanizmust arra, hogy egy listán belül rangsorolja az egyik tényező jelentőségét a másikhoz képest. Ennek eredményeképpen nehéz meghatározni, hogy egy-egy tényezőnek mekkora a valódi hatása a célkitűzésre.

A SWOT-adatok gyűjtése és elemzése szubjektív folyamat, tükrözi az adatokat gyűjtő és az ötletelésben részt vevő személyek elfogultságát. Ezenkívül a SWOT-elemzéshez bevitt adatok viszonylag gyorsan elavulhatnak.

Egydimenziós modellt hoz létre, amely minden egyes problémajellemzőt erősségként, gyengeségként, lehetőségként vagy fenyegetésként kategorizál. Ennek eredményeképpen úgy tűnik, hogy minden egyes attribútum csak egyféleképpen befolyásolja az elemzett problémát. Egy tényező azonban lehet erősség és gyengeség is egyben.

Gyakorlati tippek a módszer alkalmazásához

Egyénileg vagy csoportosan is elvégezhető, személyes elemzésre is alkalmas.

  •     Kezdjük a külső tényezőkkel
  •     Az erősségeket és gyengeségeket alakítsuk át lehetőségekké
  •     A fenyegetések nem a mi ellenőrzésünk alatt állnak
  •     Használjunk valós adatokat
  •     A fontos elemeket rangsoroljuk
Tanári, tanulói visszajelzések

A diákok általában leköti ez a módszer és érdekesnek találják.