Rövid leírás
Internetes napló, blog készítése, publikálása az interneten
Részletes leírás

Saját weboldal készítésére alkalmas szerkesztőprogram, nagyon sokféle lehetőséggel: az online megjelenő szövegbe beilleszthetünk képet, videót, linkeket, stb. A feltöltött tartalmakat időrendben tárolja, a látogatók lájkolhatják, megjegyzéseket fűzhetnek a bejegyzésekhez, címkék alapján kereshetnek a tartalmak között.

Előnyei

Rengeteg magyar nyelvű útmutató van hozzá, nagyon sokféle módon alkalmazható a tanításban, a tanulók közösen szerkeszthetik.

Hátrányai

Ha komolyan vesszük, a naplóírás sok időt igényel, nagyon sok félbehagyott blog van az interneten. Éppen ezért lehetséges, hogy az általam megadott példák között is lesz hibás hivatkozás, vagy ha a hivatkozás jó, és meg tudjuk nézni a blogot, azt látjuk, hogy utoljára több évvel ezelőtt szerkesztették. 

Használata a tanításban/tanulásban

Annak ellenére, hogy nagyon sokféle funkcióval rendelkezik, kezelése elég egyszerű.

Tanárként használhatjuk egyszerű tanulási környezetként, ahol tananyagokat,  feladatokat teszünk közzé, de arra is alkalmas, hogy egy osztály saját weblapot készítsen vele.

Oktatóvideó(k)

Egy 24 részből álló, magyar nyelvű videó sorozat a bloggerről!

 

Példák

A legjobb, ha az Olvasó saját maga keres néhány blogot, például az "osztályblog" kulcsszóval. 

Egy pedagógus által vezetett blog tanítással, munkájával kapcsolatos hírekkel, eseményekkel (Elérés: 2021. július)

Osztályblog (Elérés: 2021. július)

Eszköztípus

Blog (netnapló)

Blog (netnapló)

A blog naplószerű bejegyzések internetes közzétételére alkalmas weboldal. Léteznek ún. személyes blogok, amelyeken egy-egy személy naplóbejegyzéseit találjuk, illetve tematikus blogok, amelyek egy-egy téma köré szerveződő bejegyzéseket tartalmaznak.

Egy „klasszikus” blog bejegyzései általában hosszabb lélegzetvételű, képekkel, esetleg videóbetétekkel illusztrált, átgondolt, jól szerkesztett tartalmak.

Mivel nincs merev formai vagy tartalmi követelmény, számtalan eltérő felépítésű és tartalmú weboldalt találhatunk, amelyet szerzője blogként határoz meg. A blogok többsége kifejezetten erre a célra fejlesztett, úgynevezett blogmotor (blogportál) segítségével készül. A blogmotor keretet ad a naplónknak, és tárhelyet nyújt a webes megjelenéshez. Kezelőfelületük egyszerű, mindössze felhasználói szintű informatikai alapismeretre van szükség a blogok kialakításához és vezetéséhez.

Árazás
van ingyenes verziója
Kezelőfelület nyelve
angol
magyar
szlovén
Van saját tárhelye, ahol böngészhetünk a mások által készített tartalmak között?
nincs
Támogatja az ingyenes verzió az online együttműködést?
igen
Nehézség
haladóknak
Leírás készítője
Hartyányi Mária

További alkalmazások

Classcraft logó