Rövid összefoglalás
Kurzusok és egyéb tananyagok gyűjtőoldala egyetemi hallgatók és egyetemet végzett szakemberek számára.
Leírás

Az MIT Open Courseware a Massachusets Institute of Technology nyilt forráskódú gyűjtőoldala. A felület főként egyetemi hallgatóknak és egyetemet végzett szakembereknek szóló kurzusokat tartalmaz, jól strukturált, tudományterületenként kategorizált formában. Az oldalon több száz kurzus, ezek mellett podcast-ek, videók, egy adott tudományterület vagy téma legújabb kutatási irányaihoz kapcsolódó akadémiai szintű hozzászólások, interjúk stb. érhetők el.

MIT1

Az oldalon történő keresés egyszerű, mindemellett több lehetőséget is kínál. Lehet keresni téma szerint. Ebben az esetben szakterületenként érhetők el a rekordok. Lehet keresni a kurzus kódjának megfelelően (vagyis az MIT tanárai és diákjai számára fenntartott "madárnyelven"). Lehet keresni továbbá a tanszékek logikája szerint is. A további, ezen szűrők szerint el nem helyezhető tananyagok keresési módjai a gyűjtemények szerinti keresés, illetve a transzdiszciplináris témájú kurzusok közötti böngészés. Külsős felhasználó  számára a tematikus, gyűjteményes és transzdiszciplináris keresés a célszerű.

MIT2

A tematikus keresés szerkezete a terület (pl. humántudományok) – tudomány (pl. történelem) – tudományág (pl. Európa története) logikát követi. A másik két keresési módszer esetében maga a keresőmenü tartalmazza a témakörönkénti csoportosítást, további felosztás nélkül. A megfelelő témakörre kattintva érjük el az illető kategóriába tartozó rekordok listáját. A találatok rendkívül széles skálát fednek le az üzleti tudományoktól a neurobiológiáig, ezért angolul tudó tanárok számára kiváló tájékozódási és önképzési lehetőséget nyújtanak.

MIT3

Az oldal a középiskolai tanári oktatói munka számára is szállít anyagokat. A főmenü második kategóriája, a "For Educators", azaz a tanári felület, amely középiskolai tanárok számára is készült. Ez a menü egész sor érdekességet és tananyagot vonultat fel, amelyek a középiskolai oktatásban is alkalmazhatók.

MIT4

A megfelelő kategóriára kattintva az MIT OCW kapcsolt honlapjához jutunk, amelyen a középiskolai oktatás számára hozzáférhető tananyagok találhatók. Itt ugyanúgy kereshetünk, mint a főoldalon: kategóriák szerint, listázva kapjuk az MIT középiskolai oktatásban is használható kurzusait.

MIT5

A tanári felületre visszatérve találjuk meg a podcasteket és ugyancsak itt találhatjuk meg a tanári zónában létrehozott OCW Educator Portal-t is.

MIT6

A tanári portálon az egyes tudományterületekhez kapcsolódó különböző otthoni feladat- és dolgozatmintákat, audio-video előadásokat, vizsgafeladatokat stb. találhatunk oktatói munkánk számára.

MIT7

A keresett kurzusok, feladatok stb. megnyitása minden esetben ugyanúgy történik: a találati listán kiválasztjuk a megnyitandó tartalmat, majd, ha egy kattintásra nem nyílik, akkor a megjelenő párbeszédpanel segítségével férhetünk hozzá a választott tananyaghoz.

MIT8
Felület nyelve
angol