Type of plan
Óraterv
Sector
Nem jellemző
Topic, learning area
Hallás utáni szövegértés
Competences, skills to be developed
Információs műveltség
Kommunikáció és együttműködés
Kreativitás és innováció
Rugalmasság és alkalmazkodókészség
Társadalmi és kultúrák közötti készségek
Professional competences, skills to be developed
Hallás utáni szövegértés, beszédkészség fejlesztése.Étellel kapcsolatos szókincs bővítése. Folyékonyság fejlesztése.
Teaching method
Felfedezéses tanulás. Interaktív digitális tananyag. Csoportmunka
General subject(s)
Learning and development goals
A brit konyhával kapcsolatos szavak ismerete
Duration
45 perc
Introductory part and preparation of the lesson / project plan

1. Rövid beszélgetés a reggeliről(5–7 perc)

Lehetséges kérdések:

  • What do you eat for breakfast on a typical day?
  • Do you prefer a sweet or savory breakfast?
  • What’s the difference between an English breakfast and a Hungarian breakfast?2. Watching  the video

2.A videó megtekintése (14 perc)

https://youtu.be/P-WNLRsLlvE?list=TLGGOi60PFRzdLEwMTA5MjAyNQ

 

Implementation of the lesson / project plan

 

3.Feleletválasztós kérdések: 

A Proper Full English Breakfast (5-7 perc)

1. According to the source, why were traditional British sausages given the nickname "bangers" during the War years?

    ◦ A) Because they were made from various leftover parts, hence "banging" them together.

    ◦ B) Because the fat in them would often burst through the skin while cooking, making a banging sound.

    ◦ C) Because they were so delicious, people would "bang" on the table for more.

    ◦ D) Because they were typically served with mashed potatoes, known as "bangers and mash."

2. What is the primary and most distinctive ingredient used to thicken traditional black pudding?

    ◦ A) Ground beef

    ◦ B) Kidney beans

    ◦ C) Pig's blood

    ◦ D) Mushrooms and onions

3. Which type of bacon is considered essential for an authentic traditional English breakfast, as described in the video?

    ◦ A) Long, thin streaky bacon, common in America.

    ◦ B) Smoked turkey bacon.

    ◦ C) Pancetta.

    ◦ D) Back bacon, cut from the loin, not streaky.

4. What specific breakfast item did Princess Diana particularly enjoy, often eating a whole tin of it for breakfast, according to Darren McGrady?

    ◦ A) Fried bread

    ◦ B) Scrambled eggs

    ◦ C) Cumberland sausage

    ◦ D) Heinz English baked beans

5. When preparing a traditional fried breakfast, what is the recommended FIRST item to start cooking, due to its longer cooking time?

    ◦ A) Eggs

    ◦ B) Bacon

    ◦ C) Sausages

    ◦ D) Mushrooms

6. What does the abbreviation "HP" in HP Sauce stand for?

    ◦ A) High Protein

    ◦ B) Heinz Products

    ◦ C) Houses of Parliament

    ◦ D) Hot and Peppery

7. How did the Victorians view the traditional English breakfast, as mentioned in the source?

    ◦ A) As a quick and simple meal to start the day.

    ◦ B) As a meal reserved only for the working class. 

    ◦ C) As the most civilized meal of the day.

    ◦ D) As a meal typically eaten three times a day.

 4. Tervezzenek a diákok egy brit reggeliző  étlapot (16–20 perc)

A tanulók párokban vagy kisebb csoportokban dolgoznak, és elkészítik a saját brit reggeliző kávézójuk étlapját, a videóban elhangzott szókincs és kulturális ismeretek felhasználásával. Ezután bemutatják azt az osztálynak, vagy szerepjáték keretében rendeléseket vesznek fel.

 

Digital tools used
ChatGPT
Other tool not included in the previous list
NotebookLM
Evaluation plan

Szóbeli értékelés