Plantyp
Unterrichtsplan
Bereich
Nem jellemző
Thema, Lernbereich
Hallás utáni szövegértés
Klasse
Kompetenzen, zu entwickelnde Fähigkeiten
Információs műveltség
Kommunikáció és együttműködés
Kreativitás és innováció
Rugalmasság és alkalmazkodókészség
Társadalmi és kultúrák közötti készségek
Berufliche Kompetenzen, zu entwickelnde Fähigkeiten
Hallás utáni szövegértés, beszédkészség fejlesztése.Étellel kapcsolatos szókincs bővítése. Folyékonyság fejlesztése.
Unterrichtsmethode
Felfedezéses tanulás. Interaktív digitális tananyag. Csoportmunka
Allgemeine(s) Fach,Fächer
Lern- und Entwicklungsziele
A brit konyhával kapcsolatos szavak ismerete
Dauer
45 perc
Einführungsteil und Vorbereitung des Unterrichts- / Projektplans

1. Rövid beszélgetés a reggeliről(5–7 perc)

Lehetséges kérdések:

  • What do you eat for breakfast on a typical day?
  • Do you prefer a sweet or savory breakfast?
  • What’s the difference between an English breakfast and a Hungarian breakfast?2. Watching  the video

2.A videó megtekintése (14 perc)

https://youtu.be/P-WNLRsLlvE?list=TLGGOi60PFRzdLEwMTA5MjAyNQ

 

Umsetzung des Unterrichts / Projektplans

 

3.Feleletválasztós kérdések: 

A Proper Full English Breakfast (5-7 perc)

1. According to the source, why were traditional British sausages given the nickname "bangers" during the War years?

    ◦ A) Because they were made from various leftover parts, hence "banging" them together.

    ◦ B) Because the fat in them would often burst through the skin while cooking, making a banging sound.

    ◦ C) Because they were so delicious, people would "bang" on the table for more.

    ◦ D) Because they were typically served with mashed potatoes, known as "bangers and mash."

2. What is the primary and most distinctive ingredient used to thicken traditional black pudding?

    ◦ A) Ground beef

    ◦ B) Kidney beans

    ◦ C) Pig's blood

    ◦ D) Mushrooms and onions

3. Which type of bacon is considered essential for an authentic traditional English breakfast, as described in the video?

    ◦ A) Long, thin streaky bacon, common in America.

    ◦ B) Smoked turkey bacon.

    ◦ C) Pancetta.

    ◦ D) Back bacon, cut from the loin, not streaky.

4. What specific breakfast item did Princess Diana particularly enjoy, often eating a whole tin of it for breakfast, according to Darren McGrady?

    ◦ A) Fried bread

    ◦ B) Scrambled eggs

    ◦ C) Cumberland sausage

    ◦ D) Heinz English baked beans

5. When preparing a traditional fried breakfast, what is the recommended FIRST item to start cooking, due to its longer cooking time?

    ◦ A) Eggs

    ◦ B) Bacon

    ◦ C) Sausages

    ◦ D) Mushrooms

6. What does the abbreviation "HP" in HP Sauce stand for?

    ◦ A) High Protein

    ◦ B) Heinz Products

    ◦ C) Houses of Parliament

    ◦ D) Hot and Peppery

7. How did the Victorians view the traditional English breakfast, as mentioned in the source?

    ◦ A) As a quick and simple meal to start the day.

    ◦ B) As a meal reserved only for the working class. 

    ◦ C) As the most civilized meal of the day.

    ◦ D) As a meal typically eaten three times a day.

 4. Tervezzenek a diákok egy brit reggeliző  étlapot (16–20 perc)

A tanulók párokban vagy kisebb csoportokban dolgoznak, és elkészítik a saját brit reggeliző kávézójuk étlapját, a videóban elhangzott szókincs és kulturális ismeretek felhasználásával. Ezután bemutatják azt az osztálynak, vagy szerepjáték keretében rendeléseket vesznek fel.

 

Verwendete Anwendungen
ChatGPT
Andere
NotebookLM
Evaluierungsplan

Szóbeli értékelés